Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Προβατά «Αμαζόνες»
LOADING

Γνωρίστε τις Αμαζόνες

Η ιστορία του συλλόγου μας πηγαίνει πίσω στο 2002, όπου κοινωνικά ενεργές γυναίκες είχαν σαν όραμα την ενδυνάμωση των γυναικείων φωνών και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι λοιπόν ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Προβατά «Αμαζόνες» με σκοπό την γεφύρωση της επικοινωνίας των μελών του, μέσω δράσεων που συμβάλλουν στην ανάδειξη, διάδοση, και διατήρηση της παράδοσης και του πολιτισμού, αλλά και δράσεων κοινωνικής προσφοράς.

Έκτοτε έχουν γίνει μεγάλα βήματα ανάπτυξης του συλλόγου, με στοχευμένες δράσεις πολιτισμού και κοινωνικής παροχής βοήθειας (έμμεσης ή άμεσης) σε πρόσωπα & δομές που την χρειάζονται.

Image

Η Ιστορία του Προβατά

Στον Προβατά οι πρόσφυγες έφτασαν μετά την καταστροφή του 1922. Οι Θρακιώτες περίπου 90 οικογένειες, από Ραιδεστό με τους περισσότερους από το χωριό Σελτζίκιοϊ και από Μάλγαρα, Σαράντα Εκκλησιές, Καλύβια της Ανατ. Θράκης. Οι Μικρασιάτες 50 οικογένειες, από την Προύσα και το κοντινό χωριό Πάμπουτζακ καθώς και από την περιοχή της Σμύρνης και το χωριό Μπαλατλή. Περίπου 15 οικογένειες ήρθαν κυρίως από το χωριό Άσπρος της περιοχής Βάρνα, την Σωζόπολη και την Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Οι Γηγενείς περίπου 20 οικογένειες, με κάποιους από την περιοχή Κλειδί (Ρούπελ). Μικρός αριθμός Αρμενίων που εγκατέλειψε το χωριό με τη λήξη της βουλγαρικής κατοχής (1944). Αργότερα εγκαταστάθηκαν Σαρακατσαναίοι.

Μεταξύ των κατοίκων έχει συντελεστεί τέλεια αφομοίωση.

Το σημερινό του όνομα υπάρχουν δύο εκδοχές που το δικαιολογούν. Η πρώτη, ότι δόθηκε προς τιμή του Κερκυραίου Αξιωματικού Ιωάννη Προβατά που σκοτώθηκε στην περιοχή το 1918, στους Ελληνο βουλγαρικούς πολέμους . Η δεύτερη, ότι δόθηκε από την επιτροπή ονοματοδοσιών, λόγω του μεγάλου αριθμού προβάτων στην περιοχή, ως λύση στη διαφωνία των κατοίκων που επιθυμούσαν τις ονομασίες «Νέο χωριό» και «Άγιος Γεώργιος».

Αρχικά, ένα παράπηγμα από τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, με χώρισμα στη μέση, χρησιμοποιήθηκε για εκκλησία και σχολείο. Το πρώτο σχολείο κτίστηκε επί προεδρίας Πάντσιου Σταμάτη μεταξύ 1927-1929. Το σημερινό Δημοτικό Σχολείο κτίστηκε το 1965.

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου που θεμελιώθηκε το 1936 και εγκαινιάστηκε το 1959. Στην ενορία υπάγεται το Ι.Π. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Πριν το 1930, το χωριό υπέφερε από λειψυδρία και οι κάτοικοι προμηθεύονταν νερό από το πηγάδι του « Ξέσκα». Αργότερα έγιναν γεωτρήσεις με αρτεσιανό νερό και χτίστηκαν «γυαλάκια» και πολύ αργότερα το πρώτο υδραγωγείο στην πλατεία του χωριού.

Μετά την εγκατάσταση των προσφύγων το χωριό αριθμούσε περίπου 200 οικογένειες. Στην απογραφή του 1940 καταγράφονται 2.208 κάτοικοι. Σήμερα κατοικούν περίπου 1100 κάτοικοι και λειτουργεί Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, και Λύκειο. Επίσης λειτουργεί Κοινοτικό ιατρείο και Τ.Ο.Ε.Β. Παλαιότερα υπήρχε Αστυνομικός Σταθμός και Τράπεζα.

Η έκταση της κοινότητας είναι 18.800 στρέμματα.

Οι Εκδηλώσεις μας

Εκδηλώσεις όπως η «Γιορτή Ρυζιού» το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη και το πανηγύρι της «Μεταμόρφωσης του Σωτήρος» στις 6 Αυγούστου, αποτελούν πλέον τις κορυφαίες θεσμικές εκδηλώσεις του συλλόγου. Επίσης, αξιόλογες και σταθερές δράσεις αποτελούν οι ετήσιες βραβεύσεις αριστούχων μαθητών στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας, και οι ομιλίες – διαλέξεις για διάφορα πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα. Τέλος, ο σύλλογος συμμετέχει σε αρκετές εκδηλώσεις εντός αλλά και εκτός του Νομού Σερρών, αποσπώντας σημαντικές τιμητικές διακρίσεις.

Image

Ο Σύλλογός μας έχει στο ενεργητικό του τμήμα παραδοσιακού χορού και τμήμα χορωδίας. Στόχος της συμμετοχής και των χορευτικών ανταλλαγών του συλλόγου μας είναι η μελέτη και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, καθώς και η ανακάλυψη των κοινών λαογραφικών στοιχείων που συνθέτουν την έννοια του Ελληνικού Παραδοσιακού Πολιτισμού.

Οι ετήσιες δράσεις μας αναλυτικά:

  • Γιορτή Ρυζιού
  • Πανηγύρι μεταμόρφωσης του Σωτήρος
  • Καρναβάλι
  • Γιορτή Γυναίκας
  • Εκδρομές ψυχαγωγίας και επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις
  • Βραβεύσεις τελειόφοιτων μαθητών
  • Τιμητικές διακρίσεις προσώπων και επιχειρήσεων
  • Βοήθεια σε άπορους κατοίκους του τόπου μας
  • Αποστολή βοήθειας στους πληγέντες από καταστροφές
  • Διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν την γυναίκα

 

Η Αποστολή μας

Με δύο λόγια θα λέγαμε ότι είναι η ποιοτική παροχή δράσεων πολιτισμού με κοινωνικό αντίκτυπο και η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας μέσω συνεργειών, πάντα με την γυναίκα στο επίκεντρο. Αναλυτικά, οι πυλώνες της αποστολής μας είναι:
  • Η διατήρηση της Παράδοσης, του Πολιτισμού, και της Εθνικής μας Ταυτότητας.
  • Η ουσιαστική σύνδεση των παλιών και νέων γενεών, μέσω των πολιτιστικών & μορφωτικών εκδηλώσεων.
  • Η υποστήριξη, βοήθεια και κοινωνική συνεισφορά στις γυναίκες, με έμφαση στηνγυναικεία δράση & επιχειρηματικότητα.
  • Η ανάδειξη της τοπικής κοινωνίας και η δικτύωση της με ομάδεςενδιαφερομένων μέσω δράσεων πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς.

Το Όραμα μας

Να γίνουμε ένα σημαντικό σημείο αναφοράς πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων με επίκεντρο την γυναίκα, τόσο για την περιφέρεια μας, όσο και πανελλαδικά.

Κάνε δωρεά / Γίνε εθελοντής / Διάδωσε μας

Η συμβολή στο έργο μας είναι καθοριστική για εμάς, αφού μας βοηθάει να εκπληρώσουμε το όραμα και την αποστολή του συλλόγου μας.